Arla Foods valgte Derbibrite

Arla Foods har valgt 14.000 m2 bæredygtigt hvidt tagpaptag på deres store ostelager i Vejle. Den hvide Derbibrite tagpap-membran reflekterer sollyset effektivt og reducerer dermed behovet for køling, hvilket forventes at spare kr. 250.000 årligt på driftsomkostninger og køling af lageret.


Ostelageret er en del af Arla Foods 20.000 m2 store lagerbygninger, som netop er blevet renoveret af VO tagdækning i samarbejde med Derbigum. Kravet er, at den indendørs temperatur ikke må overstige 2 grader C, hvilket stiller høje krav til kølingsbehov og isolering.

 

Energiaudit viste vej til besparelser

Forud for renoveringen var der foretaget en detaljeret energiaudit, hvor der blev indsamlet alle relevante oplysninger om isolering i lofter og vægge, konstruktionsmæssige forhold, antal og typer af vinduer og døre mv. Derefter blev der lavet en beregning, som viste, at hvis det eksisterende sorte tagpaptag blev erstattet med en hvid Derbibrite-tagmembran, ville Arla Foods kunne spare 250.000 kr. om året i el på køleregningen.

 

Årsagen er, at den hvide tagflade virker solreflekterende og automatisk sænker temperaturen på taget. Et tag beklædt med sort tagpap kan på en varm solskinsdag let komme op på en temperatur på 80 grader C, mens temperaturen på et Derbibrite-tag aldrig kommer op over 40 grader C.

 

Video: Arla Foods, Vejle, set fra oven:

 

 

En bæredygtig tagløsning

Derbibrite-tagmembranens passivt kølende effekt skyldes ikke blot den hvide farve, som absorberer mindre solenergi end mørkere nuancer. Tagmembranen har også en højreflekterende overflade, som reflekterer alle solens stråler. Det betyder, at den har et Solar Reflectance Index på 100, og dermed egner Derbibrite sig særligt til industribygninger med et højt kølingsbehov f.eks. inden for fødevare-, elektronik- eller medicinalindustrierne.

 

Derbibrite udlægges på en koldklæber, som er baseret på mineralsk olie. Koldklæberen monteres med en højtryksmaskine, og derved spares der arbejdstid på montagen i forhold til traditionelle tagpapløsninger.

 

Se video om fordelene med Derbibrite:

 

 

Se video omkring montering af Derbibrite NT: